Antiquariaat Fokas Holthuis (ILAB/NVVA): Manuscript
found: 27 books on 2 pages. This is page 1
- Next page

 
(KLOOS, Willem)
'Masochisme'. Afschrift naar 'De Nieuwe Gids Dec. 1899.'
Origineel handschrift van een onbekende. Op een vel gevergeerd papier met opdruk 'Nieuwe of Litteraire/ Societeit/ 's-Gravenhage'. 20,9 x 13,4 cm. Recto en verso. 30 regels. Scheurspoortjes aan de randen, vlekje. Achterop schreef iemand in balpen 'Kloos?'. Twee fragmenten uit de cyclus 'Liefde', opgenomen in het decembernummer van De Nieuwe Gids op p. 169-178. Dit is de tweede helft van gedicht XCIII ('En dan ten slotte kunt gij altijd klappen/ uitdeelen, of ge een Amazone waart...' en het gehele sonnet XCIV ('Uw wangen zijn me als roode perzik-zijdjes,'). De teksten komen precies overeen, behoudens het in blauw potlood erboven geschreven woord 'Masochisme-'.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 270231
€  25.00 [Appr.: US$ 24.5 | £UK 22.25 | JP• 3547]
Catalogue: Manuscript

 (MÉRODE, Willem de, Berendien MEIJER-SCHUILING, Martinus NIJHOFF, C. Louis LEIPOLDT en anderen), Vredesjaar mei 1945.
(MÉRODE, Willem de, Berendien MEIJER-SCHUILING, Martinus NIJHOFF, C. Louis LEIPOLDT en anderen)
Vredesjaar mei 1945.
Handgeschreven en getekende bundel gedichten van Berendien Schuiling (4), Louis Leipoldt, M. Nijhoff, Adama van Scheltema, Willem de Mťrode (4) en enkele zonder naam van de dichter. Op de voorkant een monogram AE of EA in het midden van de titel. Kartonnen platten met koord aan elkaar verbonden. 10 bladen, eenzijdig of tweezijdig beschreven. Deels zorgvuldig gekalligrafeerd in rood en zwart, deels duidelijk geschreven. Met op elke pagina versiering in de vorm van aquarel-tekeningen van bloemen, wolken, een vogel, de Verkondiging, de Aanbidding van de herders, en de heilige stal, met versierde kaders. Op de voorkant is in aquarel een tuin met een ster weergegeven. Zelfgemaakte poŽzieverzameling, waarschijnlijk een geschenk, gegeven aan een geliefde bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Veelal bekende, lieve gedichten over natuur, ontroering, een dood kindje, de hemel. De poŽzie van Berendien Schuiling (1903-1983) verscheen vooral in protestantse tijdschriften. Met eenvoudige middelen samengestelde bundel gedichten, aandoenlijk versierd. De maker is niet bekend, evenmin wie A.E. of E.A. was.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 276509
€  45.00 [Appr.: US$ 44.11 | £UK 39.75 | JP• 6384]
Catalogue: Manuscript

 
ALBERDINGK THIJM, J.A.
'Wij zijn verheugd en wij zeggen Uw Hoogew. dank...' Afschrift van een brief van Joannes Stalpaert van der Wiele.
Eťn blad, alleen recto. Blindstempel 'Bath' met kroontje. 27,8 x 21,7 cm. Horizontaal gevouwen, vouw 3 cm ingescheurd. 18 regels. Aan de randen wat gekreukt. Studienotitie van J.A. Alberdingk Thijm, met twee aantekeningen van de Vondelkenner J.F.M. Sterck en een van 'Leo.B.'.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 254925
€  25.00 [Appr.: US$ 24.5 | £UK 22.25 | JP• 3547]
Catalogue: Manuscript

 BAAREN, Theo van, Bezweringen. (Origineel handschrift van de dichter).
BAAREN, Theo van
Bezweringen. (Origineel handschrift van de dichter).
Origineel handschrift. 25 eenzijdig beschreven, gelinieerde bladen (blocnotevellen). 19,5 x 13 cm. Circa 1940. Origineel handschrift van een dichtbundel, getiteld Bezweringen en bestaand uit 24 sonnetten, deels gebaseerd op de Griekse mythologie. Waarschijnlijk hebben ze ooit in een album geplakt gezeten, want alle bladen hebben bovenaan (resten van) ouderwetse postzegelplakkers. Op de onvolprezen website Schrijversinfo van Mats Beek wordt de bundel Bezweringen wel genoemd, met als toevoegingen 'in eigen beheer' en 'ca. 1940'. In de NCC is de bundel echter niet opgenomen. De datering rond 1940 klopt wel, wanneer we het handschrift van Van Baaren vergelijken met andere handschriften uit die periode.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 279166
€  300.00 [Appr.: US$ 294.06 | £UK 264.25 | JP• 42562]
Catalogue: Manuscript

 BARTELSE, Marinus, Van liefde en leven. (85 sonnetten in handschrift met versierde tussentitels).
BARTELSE, Marinus
Van liefde en leven. (85 sonnetten in handschrift met versierde tussentitels).
Zelfgemaakt fluwelen bandje. 102 p. Handschrift (rood en zwart), net en regelmatig: foutloos gespeld, zonder doorhalingen, met 4 decoratieve tekeningen in kleurinkt. Bundel van 80 sonnetten verdeeld volgens de seizoenen met getekende tussentitels in kleur, gevolgd door vijf thematische sonnetten, ťťn met erbij geschreven 'Herinnering Eindex. HBS 1915 Goes'. Aan het eind met veel krullen gesigneerd door de jeugdige dichter, Marinus M. Bartelse, 'Goes, 30 Sept. 1916'. Voorkant met flinke slijtplek in het fluweel, alsof er een schildje of plakker is verwijderd. Gebruikssporen. Tachtig Kloziaans geschreven sonnetten ('Ik ben een koning en regen gedachten'), alle voorzien van een in rood geschreven titel, vol clichťs: 'Hoog in de takken ruischt een eenzaamheid', 'kristallijne waterdroppen', met veel 'deez'' en gewrongen circonflexe-samentrekkingen, een 'geurig grasveld' met 'gulden boterbloemen' - maar ook af en toe een glimp van de aardse werkelijkheid van deze naar liefde smachtende Zeeuw die nog in de schoolbanken zat: een 'snikheet schoolgebouw', en in het sonnet 'Examenslaafjes': 'Ziet, in den hoek gedoken, zit een brekebeen, die (...) afwacht - en niet zonder reÍn!'. Bartelse (1897-1966) was 18 jaar toen hij dit boekje afsloot. Hij woonde in Goes en Kloetinge en was tot 1938 werkzaam als leraar Duits. In 1942 zien we hem in Delpher voorbijkomen als 'Zeeuwsche volksdichter' die op de radio in Zuid-Bevelandsch dialect gedichten voordraagt, en tevens als Blokhoofd voor de Winterhulp. Later fungeerde hij langdurig en tot volle tevredenheid als boekhouder bij een garagebedrijf.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 276429
€  95.00 [Appr.: US$ 93.12 | £UK 83.75 | JP• 13478]
Catalogue: Manuscript

 BINNENDIJK, D.A.M., & BOUTENS, P.C., 'Rondeel voor een zangstem en piano van W. Rettich op. 44, no. 4'.
BINNENDIJK, D.A.M., & BOUTENS, P.C.
'Rondeel voor een zangstem en piano van W. Rettich op. 44, no. 4'.
Origineel handschrift van componist Wilhelm Rettich op blanco muziekpapier uit het bezit van D.A.M. Binnendijk. 35,3 x 26,8 cm. Twee vouwbladen. Recto en deels verso. Niet gedateerd. Op het voorste blad noteerde Binnendijk het Haarlemse adres van Rettich. Bevat ook het vers 'Namen' van P.C. Boutens.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 261041
€  65.00 [Appr.: US$ 63.71 | £UK 57.25 | JP• 9222]
Catalogue: Manuscript

 BRINKMAN, N., Voordrachten Boek. Purmerende 1885.
BRINKMAN, N.
Voordrachten Boek. Purmerende 1885.
Gelinieerd schrift met kartonnen platten en linnen rugje, waarvan 35 bladzijden beschreven zijn. Veel gebruikt, wat slijtage. Achterin is een recept geschreven voor het soepel houden van laarzen. Liedjes en voordrachten in netschrift, zonder doorhalingen. Deels bekend, deels onbekend - zelf geschreven? O.m. 'Vliegenvreugd' van P.A. de Genestet, 'De najaarsstormen breken los' van Ed. Gerdes, 'Dan weet ik er alles van', 'O de mannen zijn sluwerds', maar ook varianten op 'Het was nog nooit zo bedenkelijk heden': 'De koning van Beij'ren is dood/ De schrik van een ieder was groot- (...) Hij was niet heel goed bij zijn hoofd/ (...) 't Is ook met die nieuwe weer mis'. Koning Ludwig II pleegde dramatisch zelfmoord in 1886 en werd opgevolgd door zijn broer Otto, die, inderdaad, niet heel goed bij zijn hoofd was. Actueel liedje dus.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 279191
€  90.00 [Appr.: US$ 88.22 | £UK 79.25 | JP• 12768]
Catalogue: Manuscript

 (PRICK, Harry G.M.). COLETTE, Chéri. 22 bois originaux de G. Jeanniot. (En:) Mitsou. 16 bois originaux de Hermann Paul.
(PRICK, Harry G.M.). COLETTE
Chéri. 22 bois originaux de G. Jeanniot. (En:) Mitsou. 16 bois originaux de Hermann Paul.
Paris, Fayard, 1948. Twee delen. Ingenaaid. Wat gebruikssporen. Le Livre de Demain. Beide boeken uit de bibliotheek van Harry Prick die ze begin 1950 kocht in Maastricht. Op de binnenzijde van de vooromslagen schreef hij in een klein handschrift een paginagrote beschouwing in het Frans over Colette, overgenomen uit enkele Franse studies.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 28286
€  20.00 [Appr.: US$ 19.6 | £UK 17.75 | JP• 2837]
Catalogue: Manuscript

 
FULLER, Roy
The Historian. (Typescript Signed).
14 leaves of Miller Falls Ezerase paper (28,0 x 21,6 cm) with 25 sonnets typed on recto only. The last page signed in ink. Horizontally folded, the last page creased. Extensive series of poems, published in book form for the first time in Buff (1965).
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 267483
€  90.00 [Appr.: US$ 88.22 | £UK 79.25 | JP• 12768]
Catalogue: Manuscript

 HAAN, Jacob Israël de, Rechtskundige significa en hare toepassing op de begrippen: "aansprakelijk, verantwoordelijk, toerekeningsvatbaar". Academisch proefschrift ter verkrijging van den graad van doctor in de rechtswetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.
HAAN, Jacob Israël de
Rechtskundige significa en hare toepassing op de begrippen: "aansprakelijk, verantwoordelijk, toerekeningsvatbaar". Academisch proefschrift ter verkrijging van den graad van doctor in de rechtswetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.
Amsterdam, W. Versluys, 1916. Herbonden in linnen met titel in goud op voorplat, origineel omslag (beschadigd) meegebonden. (8), 276 p. 1e druk. Met notities, strepen en aantekeningen in inkt, potlood en paars kleurpotlood. Zeer bijzonder exemplaar waarin de aantekeningen van buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam L.E.J. Brouwer zijn overgenomen door Jacob IsraŽl de Haan zelf! Op de eerste pagina schreef De Haan: '(Met de aantekeningen overgenomen uit het exemplaar van Prof. Brouwer, 1917)'. Brouwer, die bij de promotie opponeerde, deze dissertatie heeft gerecenseerd en daarna bevriend werd met De Haan, had in zijn exemplaar uitvoerige aantekeningen gemaakt: op maar liefst 66 pagina's in dit boek staan handgeschreven teksten (soms uitvoerige), terwijl er 19 pagina's alleen voorzien zijn van strepen, vraagtekens, 'Zeer goed!', 'hm!'. Enkele voorbeelden: 'Het boek is al te logisch, een beetje zooals dat bij krankzinnigen voorkomt.' 'jargon heeft alleen de bedoeling ůf een nieuw begrip van de coterie te vestigen, of het coteriebewustzijn te steunen' 'wat zijn er toch een hoop "voortreffelijke" mannen!' 'goed dat Dr. A[letrino] pas dood is' [De Haan:] 'Eene vraag in zuivere, logische woorden heeft de waarde van een antwoord.' [Brouwer:] 'ha! waarom niet van een goede sigaar?' Een uitzonderlijk studie-object!
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 261472
€  1250.00 [Appr.: US$ 1225.24 | £UK 1100.75 | JP• 177340]
Catalogue: Manuscript

 
HAWINKELS, Pé
'Jij was aan 't verdrinken.' (Handgeschreven gedicht.)
Circa 1964. 9,7 x 13,2 cm. Acht regels (twee kwatrijnen). Met op de achterzijde een briefje aan Michel van Nieuwstadt ter begeleiding van het gedicht: 'hier ook een ter beoordeling. Niet te vrezen heb je 1. dat jij "jij" bent. (...) 4. Dat Merlijn morgen in de bus ligt. 5. " " over een maand " " " " . (...)' Gesigneerd 'phhhawinkels'. Door ons niet gevonden in Verzamelde Gedichten (Nijmegen 1988). Ongepubliceerd?
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 279791
€  100.00 [Appr.: US$ 98.02 | £UK 88.25 | JP• 14187]
Catalogue: Manuscript

 
HILLENIUS, D.
'De krab van Hermans'.
Origineel handschrift. 20,0 x 13,5 cm. Zes bladen gelinieerd. Alleen recto. Geniet. Met enkele doorhalingen en correcties. Over de oorsprong van ideeŽn, de geschiedenis van de biologie, de evolutie van de kikker en een ansichtkaart van W.F. Hermans. 'Wat me het meest interesseert zijn ideeŽn die zo op het oog uit de lucht komen vallen'. Bijgevoegd: 'De krab van Hermans'. P. 25 in: Hollands Diep, jrg. 2, afl. 27 (31 december 1976).
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 261313
€  120.00 [Appr.: US$ 117.62 | £UK 105.75 | JP• 17025]
Catalogue: Manuscript

 HOUWINK-VAN NIE, Nell, Autobiografie.
HOUWINK-VAN NIE, Nell
Autobiografie.
Vijf bladen typoscript met correcties, in map. In de map liggen ook vijf liederprogramma's uit de jaren 20, waarin Nell van Nie (1897-1990) als zangeres vermeld wordt, twee andere programma's waarvan de samenhang niet duidelijk is en een nummer van het historische tijdschrift Seijst (1991) waarin gewag wordt gemaakt van een ander concert uit 1922, te Zeist, waarin zij optrad.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 275548
€  50.00 [Appr.: US$ 49.01 | £UK 44.25 | JP• 7094]
Catalogue: Manuscript

 
KOMRIJ, Gerrit
(Samenvatting van een artikel uit Criterium van Bertus Aafjes over Gerrit Achterberg).
Origineel handschrift. Circa 1963-1965. Eťn blad, recto en verso. Verticaal doormidden gescheurd. Hoogstwaarschijnlijk daterend uit de tijd dat Komrij Neerlandistiek studeerde in Amsterdam. Het is een uitgebreide en precieze samenvatting van het artikel 'Achterberg' van Aafjes dat verscheen in Criterium. Letterkundig Maandblad, jaargang 1, aflevering 10, p. 632-641 (oktober 1940). in uitgebreidere vorm zou het in 1943 verschijnen onder de titel 'Gerrit Achterberg. De dichter van de sarcophaag'.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 280338
€  120.00 [Appr.: US$ 117.62 | £UK 105.75 | JP• 17025]
Catalogue: Manuscript

 LAST, Jef, Reiziger in cultuur. (Typoscript).
LAST, Jef
Reiziger in cultuur. (Typoscript).
Typoscript op 52 bladen met voorblad. 27,5 x 21 cm. Voorin gesigneerd en met diverse verbeteringen in handschrift. Elf luchthartige, vlot geschreven stukken, verslagen over Lasts ervaringen bij voordrachten. Deze zijn deels verschenen in De groene Amsterdammer (o.a. 1963) en lagen klaar voor bundeling aan het eind van het leven van Jef Last, maar dat boek is er niet van gekomen.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 277301
€  150.00 [Appr.: US$ 147.03 | £UK 132.25 | JP• 21281]
Catalogue: Manuscript

| Pages: 1 | 2 | - Next page