found: 2 books

 
ANTHEUN JANSE
Een Pion voor een Dame Jacoba van Beieren 1401-1436
Amsterdam, Uitgeverij Balans, 2009, 2de druk. Hardcover, met stofomslag. 400. Kleurenillustraties. ISBN/EAN: 9789460031854. Conditie: Gaaf, Goede conditie, enkele slijtplekken op cover, inclusief stofomslag..
      Er zijn weinig vrouwen uit de vaderlandse geschiedenis die zozeer tot de verbeelding hebben gesproken als Jacoba van Beieren, de laatste gravin van Holland en Zeeland voor de Bourgondi?rs. Al bijna zes eeuwen lang is haar bewogen levensgeschiedenis verbeeld, bezongen en beschreven.Vijf wetenschappelijke biografie?n zijn inmiddels aan haar gewijd. Toch is Jacoba in feite nog steeds een grote onbekende. De vorstin die viermaal is getrouwd, diverse oorlogen heeft gevoerd, tweemaal op spectaculaire wijze aan haar belagers is ontsnapt en uiteindelijk jong en tragisch aan haar einde is gekomen, laat zich niet zo gemakkelijk kennen. Wat in de loop der eeuwen over haar persoonlijkheid is gezegd, is grotendeels ontleend aan eenzijdige beeldvorming of gebaseerd op bevooroordeelde interpretaties.In dit boek wordt voor het eerst radicaal afstand genomen van latere beeldvorming, in een poging terug te keren naar de historische Jacoba. Welke rol speelde zij zelf in de gebeurtenissen? Was zij een sterke, zelfstandige en ambitieuze dame die op beslissende momenten weigerde zich te schikken in de bescheiden rol die mannen haar hadden toebedeeld? Of moeten we haar eerder zien als een pion in dienst van het spel dat door anderen gespeeld werd?.
Bastion BooksPrivate seller
Book number: 18-001
€  20.00 [Appr.: US$ 22.1 | £UK 17.25 | JP¥ 2404]
Catalogue: Geschiedenis

 
JOLANTA JASTRZEBSKA
Van Sandor Marai Tot Magda Szabo Klassieke Hongaarse Romans uit de 20e Eeuw
Amsterdam, Uitgeverij Van Gennep, 2006. Paperback. 222. ISBN/EAN: 9789055156481. Conditie: Goed, Goede conditie, lichte vlek op zijkant. Deze bundel bevat negen essays die elk een of twee romans van een Hongaarse schrijver behandelen en tevens ingaan op het verdere oeuvre van de auteur in kwestie. Het gaat om de belangrijkste vertegenwoordigers van de Hongaarse literatuur in de twintigste eeuw: Marai, Kosztolanyi, Szerb, Ottlik, Esterhazy, Konrad, Nadas, Kertesz en Magda Szabo. Het boek behandelt een aantal toonaangevende romans binnen en buiten Hongarije, die bovendien in het Nederlands zijn vertaald. Dit gebeurt tegen de achtergrond van de Hongaarse maatschappelijke realiteit van de betreffende periode. In het inleidende hoofdstuk wordt een kort maar duidelijk overzicht gegeven van de Hongaarse literatuur van de twintigste eeuw, waarbij de belangrijkste literaire stromingen en politieke gebeurtenissen worden belicht. Aan het eind van de bundel wordt een korte levensbeschrijving gegeven van de behandelde schrijvers. Wetenschappelijk, maar levendig beschreven literatuurkritieken, waar de lezer echter het meeste plezier aan zal beleven als hij de romans zelf ook gelezen heeft. De hoofdstukken zijn voorzien van vetgedrukte tussenkopjes..
Bastion BooksPrivate seller
Book number: 18-002
€  10.00 [Appr.: US$ 11.05 | £UK 8.75 | JP¥ 1202]
Catalogue: Literatuur

| Pages: 1 |