Eisen aan uw boekbeschrijvingen

  1. Algemeen
    • Gebruik voor de feitelijkheden altijd de gegevens van de titelpagina, niet de gegevens die op de band of stofomslag staan en ook niet gegevens die u elders aantreft.
    • html tags en character codes zijn niet toegestaan. (Als u niet weet wat dit zijn is er waarschijnlijk geen probleem :-)
    • Schrijf titel en beschrijving niet in uitsluitend hoofdletters.
    • U begrijpt natuurlijk dat afkortingen (A'dam, Asd, BBij) niet bevorderlijk zijn voor het zoeken.
    • Algemene toevoegingen, zoals 'Wij sturen uw bestelling dezelfde dag nog op', 'Wij sturen u graag een plaatje van dit boek' enz. zijn niet toegestaan.
  2. Uw referentie: elk boek in uw bestand moet een uniek en permanent boeknummer hebben.
  3. In het veld schrijver moet op een logische manier de achternaam van de (evt. eerste) auteur achterhaald kunnen worden. Die is nodig voor het presenteren van resultaten op alfabet. Dat betekent:
    • Achternaam komma spatie Voornaam.
      Bijv.: Wolkers, Jan
      Achternaam eerst in verband met alfabetische presentatie.
      Laat titulatuur (Prof. Dr. e.d.) achterwege.
      Vermeld de naam precies zoals op de titelpagina, dus niet Mulisch, H., of Mulisch, of Mulisch, H(arry), maar Mulisch, Harry (als de auteur als Harry Mulisch vermeld wordt.)
    • Dus in dit veld niets anders vermelden dan de naam van betreffende auteur.
  4. In het veld titel:
    • Alleen titel en ondertitel, geen andere zaken zoals druk, vertaler, illustrator enz. En de titel letterlijk zoals op de titelpagina vermeld.
    • Ook een serienaam niet in het titelveld. Wel in de beschrijving en de trefwoorden.
    • Het vermelden van de 'oorspronkelijke titel' - in de oorspronkelijke taal - bij vertaalde boeken compliceert het indexeren en zoeken op titel. Deze tekst dus in de beschrijving, niet in het titelveld.
  5. Volg voor de velden Plaats van uitgave, Uitgever, Jaar van uitgave, Druk/editie de gegevens van de titelpagina.
    Als er geen jaartal gegeven is, noteer dan het resultaat van uw research tussen haakjes: (1921), of (ca. 1934), en als u het echt niet weet: z.j., n.d., of een andere gebruikelijke standaard-afkorting, geen eigen bedenksels.
  6. Voer het genummerde aantal pagina's in, dus niet zelf doortellen.
  7. Geef de afmetingen in cm. Graag of alleen de hoogte, of... als u hoogte en breedte wenst te noteren, noem dan eerst de hoogte in centimeters.
    Bijvoorbeeld: '21 cm' of '21cm x 15 cm'
  8. Band
    • Kies een van de voorgeprogrammeerde typen band of kies 'Anders' en beschrijf de band dan in het veld conditionele omschrijving.
    • Er zijn er natuurlijk veel meer en talloze variaties dan de hier voorgeprogrammeerde bindingen. Het boek Kneep en Binding : een terminologie voor de beschrijving van de constructies van oude boekbanden van W.K. Gnirrep, J.P. Gumbert & J.A. Szirmai bevat vele termen die behulpzaam kunnen zijn bij het beschrijven van de band en is bij de KB digitaal te raadplegen. Voor boeken die geheel of gedeeltelijk in leer of perkament gebonden zijn kunt u het boek van Carter, ABC for Book Collectors bestuderen.
  9. De velden Categorie en Trefwoorden zijn niet verplicht, maar als u uw boeken indeelt in catalogi en goed gekozen trefwoorden kiest dan verhoogt dat natuurlijk wel de kans dat uw boeken gevonden worden.
  10. Conditie
    • De conditionele beschrijving is van het grootste belang. Uw kopers zien immers het boek niet daar zij het on-line bestellen. Kies daarom zo goed mogelijk een van de voorgeprogrammeerde keuzes:
      * Gaaf = als nieuw;
      * Zeer goed = geen noemenswaardige gebreken, ook geen naam op schutblad;
      * Goed = lichte gebreken zoals: minimale leesvouwen, lichte beschadiging omslag, verkleuring, naam op schutblad etc.;
      * Redelijk = duidelijk gelezen en gebruikt exemplaar: vouwen, onderstreping,
      schuingelezen, ezelsoren, etc.
      en omschrijf de conditie nader in het veld Conditionele omschrijving.
  11. De Inhoudelijke beschrijving behoeft u niet in te vullen (is ook niet gebruikelijk), maar mag natuurlijk wel. Ons advies: Hou het kort! Slechts weinig mensen hebben zin hele lappen tekst digitaal te lezen. U kunt hier ook een aanduiding kwijt over de bijkomnde portokosten. Ons advies is om geen bedragen te noemen, maar zoiets als 'brievenbuspost' of 'pakketpost'.
  12. Als u afbeeldingen bij uw boek wilt tonen, dan kan dat, maar u dient het plaatje wel zelf ergens op het het Internet op te slaan. Als u dat gedaan heeft vul dan hier het internetadres van bedoeld plaatje in. Bijv.: http://www.mijn_website/plaatjes/boek0001.jpg. Wij kunnen alleen 'jpg' plaatjes vertonen.
  13. Prijs: In dit veld hebben we een getal nodig vanwege de omrekening naar andere valuta. Alles wat geen getal is wordt genegeerd. Aanduidingen als 'prijs per deel' dus beter in het veld beschrijving.