Antiquariaat Fokas Holthuis (ILAB/NVVA): Archives and Collections
found: 3 books

 AAFJES, Bertus, Vijftien handgeschreven brieven, vijftien handgeschreven ansichten/ briefkaarten en vijf stuks drukwerk aan Kees Lekkerkerker.
AAFJES, Bertus
Vijftien handgeschreven brieven, vijftien handgeschreven ansichten/ briefkaarten en vijf stuks drukwerk aan Kees Lekkerkerker.
Diverse formaten. Recto en deels verso. Alle gesigneerd 'Bertus'. Gedateerd 'Hoensbroek 1 Febr 61' - 'Swolgen 20 Mei 89'. Deze mooie collectie brieven is gericht aan Aafjes' vaste redacteur Lekkerkerker, die vooral in de jaren '60 een intensieve correspondentie met de dichter en vertaler voerde. Uit deze brieven blijkt andermaal dat Bertus Aafjes blind voer op de correcties van Kees Lekkerkerker: 'ik weet niets van de gangbare spelling af, nu schrijf ik een woord zus, dan zo en handschriften om te bekijken heb ik er niet een meer. Wat de spelling betreft moet ik dus alles in goed vertrouwen aan jou overlaten, doe wat je denkt dat goed is'. Over het plan om een Verzameld werk te maken is Aafjes niet onverdeeld enthousiast: ' [er is] een groot aantal verzen die ik met de beste wil van de wereld het herdrukken niet waardig kan keuren. Erger: herdruk ervan zou mijn werk naar beneden halen'. Victor van Vriesland wil wel een keuze maken uit Aafjes' werk, samen met Vasalis. Uiteindelijk zou het plan geen doorgang vinden, omdat niemand tijdens de voorbereiding - althans, in de ogen van Aafjes - met de auteur rekening had gehouden. En uitvoerige brief gaat geheel over deze pijnlijke kwestie. Pas in 1986 is er weer sprake van een verzamelband met pozie en doet Aafjes een beroep op Lekkerkerker: 'Al die pozie ben ik zelf kwijt. Waaronder verzenbundels als "De Zee", "De Meeuw" en Victoria hospitaal." Ik zei je indertijd: vernietig ze maar. Maar jou kennende denk ik dat je dit niet gedaan hebt'. Tevens over de uitvoering van de boeken van Aafjes (die bij verschillende uitgeverijen zat en wel enige uniformiteit nastreefde), over drukproeven en een dummy ('niet om aan te zien') van Een voetreis naar Rome, over contracten ('Artikel 8 bevalt mij helemaal niet'), over de Aafjes-tentoonstelling op Hoensbroek plus allerlei korte doch persoonlijke berichten van thuis ('we zitten hier zo'n beetje ingesneeuwd') en onderweg (Rome, Arezzo, Jeruzalem, Marbella). Aangevuld met divers drukwerk (het bericht van de Eerste Communie van Bianca du Mortier met een vers van Aafjes, enkele nieuwjaarswensen) en met de doorslagen van de brieven van Lekkerkerker aan Aafjes (zodat de andere kant van de medaille ook zichtbaar wordt).
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 270408
€  550.00 [Appr.: US$ 579.4 | £UK 471.25 | JP 77809]

 BLOEM, J.C., Vier handgeschreven brieven aan 'Amice' en een ongepubliceerd gedicht.
BLOEM, J.C.
Vier handgeschreven brieven aan 'Amice' en een ongepubliceerd gedicht.
Diverse formaten. Alleen recto. Gesigneerd 'J.Bloem' en 'J.B.' en gedateerd 'Kijkduin/ i8.i0.'39', 'Kijkduin/ i9.i0.39', 'Kijkduin/ 20.i0.'39' en 'Kijkduin/ i0.ii.'39'. Acht, drie, vijf respectievelijk acht regels tekst. In 1939 had J.C. Bloem een eenvoudige baan op het departement van Sociale Zaken in Den Haag, waarvoor hij zich alleen in dat jaar 23 keer ziek meldde. Onderhavige brieven betreffen alle ziekmeldingen, op zeer klagerige toon gesteld: 'Ik had gehoopt, vandaag weer op het Dept. te komen, maar ik voel mij te beroerd. Wat het is weet ik niet, misschien griep, maar ik denk dat er toch wat anders achter moet zitten. Morgen komt de dokter. Je weet, dat ik mij al een heelen tijd al beroerd gevoel. Ik ben den heelen dag dood-op; Alles is mij te veel' (10 november 1939). Het ongepubliceerde gedicht is een zesregelig gelegenheidsvers, gemonogrammeerd 'J.B.'. De dichter dankt zijn collega's ('Toovenares en Toovenaar,/ Dat zijt gij vieren heel voorwaar') voor gezonden bloemen. Typerende collectie van een dichter die zijn dagen het liefst thuis en in kamerjas doorbracht!
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 31815
€  950.00 [Appr.: US$ 1000.78 | £UK 814 | JP 134397]

 SARCEY, Françisque, Three autograph letters signed (ALS) - 3 lettres manuscrites. + 'Les Hommes d'Aujourd'hui' 1879.
SARCEY, Françisque
Three autograph letters signed (ALS) - 3 lettres manuscrites. + 'Les Hommes d'Aujourd'hui' 1879.
3 autograph letters. One to Monsieur Vollar (?), dated '10 Mars 1888', with stamped envelope. One to Cher Monsieur' (undated). And one to 'Ma chre N...' (name crossed out) and signed 'Je vous embrasse affectueusement, Franisque Sarcey', not dated, but about 1880. And a page of 'Les Hommes d'Aujourd'hui', 1879, with coloured portrait of Sarcey balancing on a monocular, by Gill. Francisque Sarcey (1827-1899) was a famous French journalist and theatre critic.
Antiquariaat Fokas Holthuis - PaulbooksProfessional seller
Book number: 205874
€  50.00 [Appr.: US$ 52.67 | £UK 43 | JP 7074]

| Pages: 1 |