gevonden: 5 boeken

9789029088626 Bert Bukman 92421, Anton. Mussert en de NSB: opkomst en ondergang van een populist
Bert Bukman 92421
Anton. Mussert en de NSB: opkomst en ondergang van een populist
Meulenhoff Boekerij B.V. 2013. Paperback. Pp: 304. Op 7 mei 1946 stond Anton Mussert wegens landverraad voor het vuurpeloton, op dezelfde Waalsdorpervlakte waar in de oorlog talrijke verzetsstrijders waren geŽxecuteerd. In de jaren die eraan voorafgingen, veranderde zijn NSB van een rechts-populistische partij zoals zovele in een steunpilaar voor de bezetter. Hoewel Mussert een steeds grotere hekel kreeg aan de Duitsers en op grond daarvan zelfs vreesde voor het concentratiekamp, bleef hij tot het einde toe op zijn post. Wel kwam hij steeds meer alleen te staan: partijgenoten vertrouwden hem niet, de nazi's vonden hem niet radicaal genoeg, en van zijn vrouw - een zus van zijn moeder - vervreemdde hij in hoog tempo. De enigen op wie hij nog kon bouwen, waren zijn achternicht Marietje, met wie hij een gepassioneerde liefdesrelatie had, en Adolf Hitler, die hem tot het bittere eind de hand boven het hoofd hield, zonder overigens al te veel belangstelling voor zijn wel en wee te hebben. In Anton wordt het levensverhaal verteld van een man die begon als talentvol ingenieur maar die uiteindelijk de ene foute keuze maakte na de andere. ISBN: 9789029088626. Cond./Kwaliteit: Goed.
-- De SlegteProfessionele verkoper
Boeknummer: 407745
€  12.00
Catalogus: Geschiedenis
Trefwoorden: 9789029088626

 Anton Mussert;, Nagelaten bekentenissen. Verantwoording en celbrieven van de NSB-leider; bezorgd en ingeleid door Gerard Groeneveld,
Anton Mussert;
Nagelaten bekentenissen. Verantwoording en celbrieven van de NSB-leider; bezorgd en ingeleid door Gerard Groeneveld,
Nijmegen, Vantilt, gebonden, rijk geillustreerd, 256 pagina's. ISBN 9789077503386.
∂ Het testament van de meest gehate Nederlander aller tijden.Hij zag zichzelf als redder des vaderlands. Uit maatschappelijke verontwaardiging en geinspireerd door wat Hitler in Duitsland bewerkstelligde, stichtte de ingenieur van Rijkswaterstaat Anton Mussert een autoritaire partij die Nederland zelfrespect moest bijbrengen. Hij riep op tot een 'nationaal reveil'. Binnen enkele jaren was Musserts Nationaal-Socialistische Beweging een politieke factor van betekenis, maar een doorbraak bleef uit. Kort na de Duitse inval rook Mussert nieuwe kansen. De NSB was volgens hem een 'verzekeringspolis' voor zijn natie. Het liep allemaal anders. In plaats van Leider van het Nederlandse volk werd Mussert het ultieme symbool van collaboratie. Op 7 mei 1945 nam een arrestatieploeg hem in hechtenis en precies een jaar later eindigde het bewogen leven van de NSB-leider voor het vuurpeloton, in de duinen van de Waalsdorpervlakte. Tijdens zijn gevangenschap legde Anton Mussert in twee geschriften verantwoording af voor zijn politieke daden: De offergang der NSB en De NSB in oorlogstijd. Voor het eerst worden deze belangrijke historische documenten integraal gepubliceerd. Daarnaast bevat de uitgave persoonlijke brieven die Mussert vanuit de cel aan zijn familie, vrienden en de toenmalige minister-president Schermerhorn schreef. Tezamen bieden deze teksten een fascinerende blik op de handelingen en beweegredenen van Nederlands bekendste oorlogscollaborateur.
-- Erik Tonen BooksProfessionele verkoper
Boeknummer: 37787
€  21.90
Trefwoorden: literatuur litterature literature geschiedenis histoire history socialism

9789077503386 Anton Mussert 116959, Gerard Groeneveld 65475, Nagelaten bekentenissen - Verantwoording en celbrieven van de NSB-leider. Bezorgd en ingeleid door Gerard Groeneveld
Anton Mussert 116959, Gerard Groeneveld 65475
Nagelaten bekentenissen - Verantwoording en celbrieven van de NSB-leider. Bezorgd en ingeleid door Gerard Groeneveld
Vantilt, 2005. Gekartonneerd met stofomslag. Pp: 253. Het testament van de meest gehate Nederlander aller tijden. Hij zag zichzelf als redder des vaderlands. Uit maatschappelijke verontwaardiging en geÔnspireerd door wat Hitler in Duitsland bewerkstelligde, stichtte de ingenieur van Rijkswaterstaat Anton Mussert een autoritaire partij die Nederland zelfrespect moest bijbrengen. Hij riep op tot een 'nationaal reveil'. Binnen enkele jaren was Musserts Nationaal-Socialistische Beweging een politieke factor van betekenis, maar een doorbraak bleef uit. Kort na de Duitse inval rook Mussert nieuwe kansen. De NSB was volgens hem een 'verzekeringspolis' voor zijn natie. Het liep allemaal anders. In plaats van Leider van het Nederlandse volk werd Mussert het ultieme symbool van collaboratie. Op 7 mei 1945 nam een arrestatieploeg hem in hechtenis en precies een jaar later eindigde het bewogen leven van de NSB-leider voor het vuurpeloton, in de duinen van de Waalsdorpervlakte. Tijdens zijn gevangenschap legde Anton Mussert in twee geschriften verantwoording af voor zijn politieke daden: De offergang der NSB en De NSB in oorlogstijd. Voor het eerst worden deze belangrijke historische documenten integraal gepubliceerd. Daarnaast bevat de uitgave persoonlijke brieven die Mussert vanuit de cel aan zijn familie, vrienden en de toenmalige minister-president Schermerhorn schreef. Tezamen bieden deze teksten een fascinerende blik op de handelingen en beweegredenen van Nederlands bekendste oorlogscollaborateur. Musserts Nagelaten bekentenissen worden voorafgegaan door een uitvoerige, verhelderende inleiding van Gerard Groeneveld, die bij Vantilt eerder tekende voor de succesvolle studies Zwaard van de geest (2001) en Kriegsberichter (2004). ISBN: 9789077503386. Cond./Kwaliteit: Goed.
-- De SlegteProfessionele verkoper
Boeknummer: 457893
€  12.50
Catalogus: Geschiedenis
Trefwoorden: 9789077503386

 
Heide, J. van der
Mussert als ingenieur.
Utrecht, Nenasu, 1944. 424 pp, ills in z/w, 8vo, h.linnen. Inclusief uitvouwbare kaart.
-- Boekhandel-Antiquariaat AlephProfessionele verkoper
Boeknummer: 438912
€  45.00
Catalogus: History

 
HOMAN van der HEIDE,J a.o.
MUSSERT ALS INGENIEUR
Utrecht 1944, 424 pp., plates and maps (code B54)
-- Moby DickProfessionele verkoper
Boeknummer: 284011
€  45.00
Catalogus: History

| Pagina's: 1 |